poniedziałek, 26 maja 2025

Santa Cruz, czyli daleka jest droga na wyspy Galapagos

Wyprawa na wyspy Galapagos była długa i skomplikowana. Hotel Cucuve w Puerto Ayora na wyspie Santa Cruz, gdzie zrobiliśmy rezerwację wysłał nam nawet szczegółową instrukcje jak się tam dostać.

Galapagos wita nas
Na Galapagos polecieliśmy z Quito linią lotniczą LATAM na wyspę Baltra (tuż obok wyspy Santa Cruz ). To był oddzielny lot i wymagał opłaty za bagaż podręczny, którą najlepa większe pieniądze. Na lotnisku w Quito musieliśmy stanąć w kolejce, aby wyrobić sobie karty TCT (iej jest zrobić online przed dotarciem na lotnisko, gdyż na lotnisku możemy tylko nadać bagaż i to zTransit Control Card). Kosztuje to $20 na osobę. Oprócz danych osobowych należy podać datę wlotu i wylotu oraz nazwę hotelu w którym zamierzamy zatrzymać się na wyspach. Najlepiej jest wprowadzić dane online przed podróżą, co bardzo upraszcza procedurę na lotnisku w Quito, gdyż są to karty indywidualne, a musimy podać sporo informacji. Karta TCT na dwie części. Pierwsza zabierana jest przy wlocie, a druga sprawdzana jest przy wylocie z wysp. W przypadku nadawania bagażu w Quito jest on prześwietlany, czy nie przewozimy zakazanych produktów żywnościowych, a następnie plombowany.

Wysiadamy z samolotu na lotnisku na wyspie Baltra. Lepkie, ciepłe powietrze uderza w nas po wyjściu z samolotu. Mały szok, ale wylądowaliśmy na Galapagos.
Przelot na Galapagos miał międzylądowanie w Guayaquil, ale nie musieliśmy opuszczać samolotu. Tuż przed lądowanie na Galapagos obsługa samolotu zdezynfekowała luki bagażowe i rozdano nam  deklaracje dotyczące wwozu produktów żywnościowych.

Na lotnisku na wyspie Baltra (GPS Seymour) zostały sprawdzone są nasze karty TCT i musieliśmy uiścić opłatę za wstęp do Parku Narodowego Galapagos. Kosztuje to teraz  $200 na osobę  - płatne gotówką. Na pamiątkę dostajemy pieczątkę w paszporcie jako potwierdzenie opłaty. Na koniec nasze bagaże są skanowane, czy nie wwozimy zakazanych produktów żywnościowych jak np. owoce, nasiona itp.

Stoimy w kolejce na lotnisku do kontroli wjazdowej
Czekając na autobus lotnisku rzucają się w oczy nietypowe kaktusy. Jest to opuncja galapagoska.
Z lotniska czeka nas przejazd autobusem LOBITO na drugi koniec wyspy Baltra. Kosztuje to $5 na osobę. Autobus zabiera nas na brzeg wąskiego kanału Itabaca, który musimy przepłynąć małym promem, a kosztuje to $1 na osobę i płatne jest gotówką.

Kanał Itabaca musimy przepłynąć. Po drugiej stronie jest już wyspa San Cruz. Nasze walizki lądują na dachu takiej łódki-promu
Po przeprawie przez kanał Itabaca czeka nas jeszcze podróż na drugą stronę wyspy Santa Cruz, gdyż tam znajduje się miejscowość Puerto Ayora. Do wyboru mamy autobus lub taksówkę. Wybraliśmy szybką wersję z taksówką za $30 i po ok. 40 minutach dotarliśmy w końcu do hotelu w Puerto Ayora.

Docieramy do Puerto Ayora. Hotel Cucuve znajdował się tuż przy małej zatoce
Wszechobecne iguany 

Wylegujące się lwy morskie przy głównej ulicy w Puerto Ayora. Zwierzęta na Galapagos ludzi się nie boją
Galapagos Opuntia - takich kaktusów jeszcze nie widzieliśmy
Puerto Ayaora ma wiele wyśmienitych restauracji. Na początek testujemy 1835 Restaurant & Coffee
Galerii i sklepów z pamiątkami w Puerto Ayaora nie brakuje
Zaraz obok Puerto Ayora znajduje się wejście do Parku Narodowego ze stacją badawczą Charles Darwin 

Playa de la Estacion przy wejściu do parku Narodowego Galapagos
Playa de la Estacion ze skałami wulkanicznymi

Czerwone kraby na plaży de la Estacion 
Stacja Badawcza Karola Darwina znajduje się w Puerto Ayora. Fundacja została powołana w  1964 i  ma na celu ochronę ekosystemu Galapagos oraz szerzenia wiedzy na temat tych unikalnych wysp. Jest to bardzo ciekawe miejsce dla wszystkich zarówno dzieci jak i dorosłych.

Krótki spacer i jesteśmy w Stacji badawczej Charles Darwin w Puerto Ayora (więcej)
Główna ulica w Puerto Ayora  - Ave Charles Darwin

Odwiedzamy agencje Galapagos Dreams. Pomogli nam zorganizować wycieczki na wyspę North Seymour i Bartolome
Słoń morski przeszedł przez ulicę i wylądował w miejscowej sadzawce

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz